Sidor

fredag 14 juni 2013

Henriks kladdiga rabarberkaka

Skolavslutning igår och istället för vanlig traditionell jordgubbstårta blev det Henriks kladdig rabarberkaka med vaniljsås och jordgubbar. Väldigt gott men väldigt onyttigt!


Henriks kladdiga rabarberkaka
500 g rabarber
5 st ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl, knappt
150 g mandelmassa
1 dl pärlsocker
75 g smör

Sätt ugnen på 175˚.
Skär rabarbern i mindre bitar.
Vispa ägg och socker pösigt. Riv mandelmassan och blanda ner den tillsammans med mjölet. Blanda ner rabarberbitarna och häll hela smeten i en smord och bröad form (ca 23cm i diameter). Strö över pärlsockret och hyvla över smöret. Grädda i 175 grader i 60 minuter.
 
Vaniljsås
5dl mjölk
1 vaniljstång
1dl socker
8 äggulor
1dl majsstärkelse
4 msk smör
2dl vispgrädde
 
Dela och skrapa ur vanlijstången, koka upp tillsammans med mjölk. Vispa socker, ägggulor och majsstärkelse vitt och pösigt. Häll ner mjölken i äggröran under vispning. Häll blandningen tillbaka i katrullen och koka försiktigt upp under kraftig omrörning. När det börjar tjockna häll över blandningen i en kall skål (måste vara snabb som tusan här annars blir det alldeles för tjockt), rör ner smöret och ställ svalt. Vispa grädden och blanda med den avsvalnade krämen. Oh så gott!
 
Inga bilder, hann äta upp det hela innan jag kom att tänka på kameran. Gottigottgott!
 
Efter att ha ätit så onyttigt blir jag alltid vansinnigt sugen på färska grönsaker i alla dess former, kroppens sätt att tala om för mig att den behöver bra saker för att kunna klara av de mindre bra sakerna kanske... Nästa vecka får bli en rawfoodvecka.
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar